Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Ιστορίες με τους 12 μήνες/Η οικογένεια του Ήλιου, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου



   Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις και παραμύθια ζωντανεύουν με νέους και σύγχρονους τρόπους στην κλασική τετραλογία παραμυθιών "Ιστορίες με τους 12 μήνες" και η "Οικογένεια του Ήλιου" της Λότης Πέτροβιτς για παιδιά και μεγάλους κάθε ηλικίας. Αν και έχουν γραφτεί πριν αρκετά χρόνια τα παραμύθια αυτά της Λότης εξακολουθούν να διαβάζονται και να αγαπιούνται από το αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας και γενιάς παιδιών ως σταθερό σημείο αναφοράς.
     Στην τετραλογία "Ιστορίες με τους 12 μήνες" η συγγραφέας αναπλάθει με ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο ιστορίες και παραμύθια από την νεοελληνική λαϊκή παράδοση. Με βάση το γνωστό λαϊκό παραμύθι "Οι 12 μήνες" διηγείται τις περιπέτειες των δώδεκα μηνών του χρόνου σαν να ήταν καθημερινά παιδιά της εποχής μας. Οι γονείς τους συνήθως είναι μια εποχή του χρόνου (πχ ο Χειμώνας, η Άνοιξη) και ένα χαρακτηριστικό κάθε εποχής (πχ η Παγωνιά, ο Γαλάζιος Ουρανός). 

 Οι μήνες μεγαλώνουν, κάνουν σκανδαλιές και ωριμάζουν, όπως κάθε παιδί και έφηβος μέχρι να έρθει η σειρά του επόμενου. Ο Γενάρης είναι ο πρωτότοκος και άτακτος, ο Φλεβάρης κουτσαίνει λιγάκι, ο Μάρτης κάνει πότε ζεστή και πότε  κρύο, ο Απρίλης λέει ψεματάκια, ο Μάης σημαίνει απεργίες και η φύση γιορτάζει, ο Ιούνιος ψάχνει παιδιά για να παίξει και κάνει ζέστη ώστε να κλείσουν τα σχολεία, ο Ιούλιος έχει τα λαιμά του από τα πολλά παγωμένα, ο Αύγουστος φοβάται τα σκοτάδια ώσπου βγαίνει το τεράστιο αυγουστιάτικο φεγγάρι, ο Σεπτέμβρης πηγαίνει σχολείο, ο Οκτώβρης φέρνει το καλοκαιράκι του Άι-Δημήτρη, ο Νοέμβρης βρέχει συνεχώς και ο Δεκέμβρης ανακαλύπτει τη δύναμη της αγάπης και της νέας αρχής. Παντού παρών ο πανδαμάτωρ Χρόνος.
     Στην "Οικογένεια του Ήλιου" γνωρίζουμε την οικογένεια του υπέρλαμπρου άστρου ηλιακού μας συστήματος. Και στο παραμύθι αυτό βρίσκονται διάσπαρτες παραδόσεις και ιστορίες από τη λαϊκή μας παράδοση. Με τη σύζυγό του, την Ατμόσφαιρα, ζουν τις περιπέτειες τόσο τις δικές τους όσο και των παιδιών τους. Τα παιδιά τους, το Φως και η Ημέρα, μεγαλώνουν, ερωτεύονται, αποκτούν παιδιά και χωρίζουν με παρόντα στην αφήγηση πολλά γνωστά από την παράδοση στοιχεία. Η συγγραφέας λειτουργεί ως μεσολαβητής ώστε να φτάσει η ιστορία στους αναγνώστες και στην τετραλογία των μηνών και εδώ.
    Η εικονογράφηση της συγγραφέως με κολάζ και στα πέντε βιβλία δίνει τόνο πρωτοτυπίας και φαντασίας πέρα από το συνηθισμένο.
     Η τετραλογία των 12 μηνών έχει βραβευτεί με το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και Η οικογένεια του Ήλιου με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας.
     Πέντε εξαιρετικά βιβλία που θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμη.
---------------------
Δημοσιεύτηκε στο :