Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Βιβλία για εφήβους


(Από το βιβλίο Μιλώντας για τα παιδικά βιβλία, Καστανιώτης 1983, 19872   )
 http://www.loty.gr/meletimata_analyt_1.htm 

 … «Ναι, αλλά το παιδί μου δεν ενδιαφέρεται πια για παιδικά βιβλία. διαβάζει λογοτεχνία για μεγάλους», ακούμε να λένε συχνά πολλοί γονείς εφήβων. Και εγώ θα τους απαντήσω: «Μα είναι πολύ φυσικό». Τα παιδιά ωριμάζουν γρήγορα στην εποχή μας. ΄Αλλωστε και στο σχολείο, στο γυμνάσιο, αρχίζουν να διδάσκονται και να μπαίνουν σιγά σιγά στο νόημα γενικά της λογοτεχνίας και να έρχονται σ’ επαφή με το έργο των δοκίμων συγγραφέων μας. 
Όμως αυτό δε σημαίνει πως αν έβρισκαν βιβλία ειδικά γραμμένα για την ηλικία τους και τα προβλήματά της, στη σύγχρονη εποχή, δε θα τα διάβαζαν. Η αλήθεια είναι πως τα βιβλία που απευθύνονται στην εφηβική ηλικία δεν είναι ακόμη πολλά ( [i] ). Υπάρχουν όμως και καταβάλλονται προσπάθειες να γίνουν ακόμη περισσότερα – τόσο τα ελληνικά όσο και οι μεταφράσεις των ξένων. Γιατί είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τον σημερινό έφηβο να βρίσκει βιβλία που να αγγίζουν τον ψυχικό του κόσμο, ως έργα τέχνης. Βιβλία που να μιλούν για τα δικά του, τα σύγχρονα προβλήματα. 
Το διαζύγιο, ο θάνατος, το ερωτικό ξύπνημα, τα ναρκωτικά, η βία –ας μη γελιόμαστε- είναι θέματα που τ’ ακούει, που τον τριγυρίζουν και τον προβληματίζουν στον ταραγμένο κόσμο που τον υποχρεώνουμε να ζει. Και το να ταυτιστεί με τον ήρωα ενός καλού βιβλίου σίγουρα τον βοηθά να τα βγάλει πέρα με τα ερωτήματα και τις δυσκολίες που, όπως ξέρουμε, δημιουργούνται ιδιαίτερα στην ηλικία του.




 ( [i] ) Στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από την εποχή που γράφτηκε αυτό το κείμενο, τα βιβλία που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εφήβους – και τα ελληνικά και τα μεταφρασμένα ξένα - είναι πλέον πάρα πολλά και πολλών ειδών, για όλα τα γούστα. Είναι κυρίως μυθιστορήματα που ικανοποιούν το αναγνωστικό κοινό εφήβων και ενηλίκων, ή που εγείρουν αντιρρήσεις. Δείγμα της πλούσιας παραγωγής - που δεν περιορίζεται βέβαια σε έναν μόνο εκδοτικό οίκο - υπάρχει στον έξής ιστότοπο (με εκτενείς περιλήψεις, οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με κάθε βιβλίο και το θέμα του, κριτικές και βιογραφικό του συγγραφέα): http://www.i-read.i-teen.gr/  
Περιηγηθείτε τον για να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Αρχίστε από τους ΄Ελληνες συγγραφείς (τους αξίζει!), που αναφέρονται αλφαβητικά, όπως και οι ξένοι.