Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Για μια πιο ζεστή «καληνύχτα»…



 

Βρήκα τυχαία στα χαρτιά μου ένα παλιό απόκομμα της «Καθημερινής» (6.10.2004) με τίτλο «Για μια πιο χαμογελαστή και βιώσιμη κοινωνία».Έγραφε πως η κοινωφελής οργάνωση Communithy Links, που στόχος της είναι η καταπολέμηση της κοινωνικής αποξένωσης, έχει δημιουργήσει μία κίνηση με το σύνθημα «είμαστε ό,τι κάνουμε», μια ιδέα στηριγμένη στην παρατήρηση του Μαχάτμα Γκάντι «Πρέπει να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο».
     Στο πλαίσιο της κίνησης αυτής, έχει εκδώσει κι ένα βιβλίο-οδηγό, όπου μερικοί από τους κορυφαίους εγκεφάλους της βρετανικής διαφήμισης συνεισέφεραν τις δημιουργικές του δυνάμεις δωρεάν. Το βιβλίο περιλαμβάνει εικονογραφήσεις  και σύντομα κείμενα για 50 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να γίνει η κοινωνία καλύτερη. Ανάμεσα στα άλλα (π.χ. «γράψτε ένα σημείωμα σε κάποιον που σας άρεσε η δουλειά του», «αρνηθείτε τις πλαστικές σακούλες», χαμογελάτε πιο συχνά», «κάντε κάτι χωρίς ανταμοιβή» κ.λπ.) υπάρχει και η εξής προτροπή:

                        «Διαβάστε ένα παραμύθι σ’ ένα παιδί»!

Αυτό το τελευταίο μού άρεσε περισσότερο απ’ όλα. Πιστεύω μάλιστα πως θα ήταν καλό να δοκιμαστεί και στους ενηλίκους, ιδίως τα βράδια, πριν από τον ύπνο. Δεν είμαι βέβαιη αν η κοινωνία θα γίνει καλύτερη, η «καληνύχτα» όμως που θ’ ακολουθήσει θα είναι σίγουρα πιο ζεστή!