Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη γράφει:


Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΛΥΚΑΙΝΑΣ.
Πατάκης, Αθήνα 2016, σελ. 240

 Μια ανασκόπηση της σύγχρονης κοινωνικής και ιστορικής εικόνας της Ελλάδας –και όχι μόνο– θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το μυθιστόρημα αυτό. Με σύντομες αναφορές για τις ανάγκες του έργου, σημειώνονται τα γεγονότα του 1944, ο Ψυχρός Πόλεμος, τα γεγονότα στη Χιλή του 1973, η οικονομική κρίση, το διαχρονικό ζήτημα του προσφυγικού... μέχρι και οι πρόσφατες ανακαλύψεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Αμφίπολη.
Το εύρημα που η συγγραφέας χρησιμοποιεί για να αναπτύξει την ιστορία της είναι η διαταραγμένη σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης, μητέρας του εγγονού πρωταγωνιστή, και η συνάντηση μεταξύ εγγονού και παππού, που θα περάσουν μαζί ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Σε αυτή τη συνάντηση, μέσα από τη διαρκή εξιστόρηση του παππού, ο εγγονός θα πάρει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχει για το πρόσωπο του παππού και τη διαταραγμένη σχέση του με τη μητέρα/κόρη του.

Σημαντικό στοιχείο στη μυθοπλασία είναι η ένταξη σε αυτήν ενός μικρού σκύλου/λύκου, που έχει μαζί του ο παππούς και λατρεύει για δικούς του λόγους, στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για την πλοκή. Μέσα από αυτή την αναφορά θα ξεδιπλωθεί το ζήτημα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, η προστασία του λύκου, η προσφορά σωματείων όπως ο Αρκτούρος, κ.λπ.

Στο βιβλίο αυτό δεν προσποιείται η συγγραφέας για χάρη του παιδιού, αλλά παρουσιάζει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Αποκαλύπτει στο παιδί πτυχές σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ ενηλίκων, και αφήνει στον αναγνώστη να εξαγάγει συμπεράσματα για τη σωστή ή λάθος συμπεριφορά των ηρώων. Το διακειμενικό στοιχείο –χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγγραφέως– συναντάται σε έντονο βαθμό στο βιβλίο της, είτε με αναφορές σε ήρωες προηγούμενων βιβλίων της είτε σε ήρωες άλλων κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δίνοντας το έναυσμα στον αναγνώστη για να αναζητήσει τις αναφορές αυτές.

Μυθιστόρημα ωριμότητας –ή, αλλιώς, bildungsroman– είναι το νέο βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς, αφού ο αναγνώστης παρακολουθεί τον ήρωα από την παιδική έως τη φοιτητική του ηλικία. Αφήγηση πειστική, με την υπογραφή μιας συγγραφέως που έχει κερδίσει τις ψυχές των παιδιών-αναγνωστών, που ξέρει να κρατά αμείωτο και σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του απαιτητικού αναγνώστη αυτής της ηλικίας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο εύρημα με το οποίο η συγγραφέας κλείνει το βιβλίο, κάνοντας πειστική και ιδιαίτερα αληθοφανή την αφήγηση.

--------------

Σημ.: Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, τ.121/2016
https://issuu.com/psichogiosbooks/docs/internet_t.121 (σελ. 83-84)