Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

«Το θαυμαστό ταξίδι της νόνας Χελώνας»*



Γράφει ο Πάνος Τουρλής

Ποια ήταν η Χελώνη και πώς μεταμορφώθηκε στο γνωστό ερπετό; Πώς της συμπεριφέρθηκε η θεά Αφροδίτη και τι μαγικά κάνει σε όσους την αγαπούν και τη συμπονούν για το πάθημά της; Τι περιπέτεια περιμένει τη νόνα Χελώνα και τα εγγονάκια της τώρα που μαθαίνουν την ιστορία της προγόνου τους;

Η κυρία Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου δε χρειάζεται συστάσεις, απλώς ανοίγεις  ένα βιβλίο της και χάνεσαι στις σελίδες του. Στο νέο της παραμύθι, έχουμε μια υπέροχη, καλογραμμένη ιστορία και μια πολυεπίπεδη αφήγηση, στην οποία εντάσσονται αρμονικά γοργόνες, θεοί και… ο Οδυσσέας Ελύτης! Πώς; Ξεφυλλίστε το βιβλίο και θα δείτε! Συναρπαστική περιπέτεια περιμένει τα εγγόνια της νόνας Χελώνας που θέλουν πολύ να δουν από κοντά τις ξαδέρφες τους, τις θαλάσσιες χελώνες. Η συγγραφέας φροντίζει τα παιδιά από 5 ετών και πάνω να μάθουν με εύληπτο τρόπο τα παθήματα της Χελώνης από τον Δία, τη μεταμόρφωσή της στο γνωστό ζώο και την αγάπη που της είχε η Αφροδίτη, χαρίζοντάς της έτσι μια μαγική ιδιότητα. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο και διαφορετικό, θα παρακινήσει τους μικρούς αναγνώστες να εμπλουτίσουν το δικό τους και να ρωτάνε τους γονείς τους για να μάθουν κι άλλα πράγματα γύρω από την ελληνική μυθολογία και τον κόσμο της θάλασσας.

Η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού δημιουργεί ένα φωτεινό, ζωηρό επίγειο αλλά και ενάλιο περιβάλλον, γεμάτο χελώνες και άλλα πλάσματα. Το κομμάτι της μυθολογίας αναπαρίσταται με αφαιρετικό αλλά χαρακτηριστικό φόντο ενώ ο βυθός είναι γεμάτος από παλ χρώματα και αέναη κίνηση. Φατσούλες διαφόρων ειδών περιμένουν τα παιδιά να τις ανακαλύψουν πίσω και γύρω από τα γράμματα του κειμένου και να κάνουν μαζί τη μάθηση παιχνίδι! Φυσικά η ίδια η νόνα η Χελώνα προσομοιάζει αρκετά με τη γλυκύτητα και την πραότητα της κυρίας Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου!

«Το θαυμαστό ταξίδι της νόνας Χελώνας» είναι μια περιπέτεια διαφορετική από τις άλλες, με εύληπτα δοσμένες γνώσεις γύρω από τη μυθολογία και το θαλάσσιο περιβάλλον ενώ οι ανατροπές που περιμένουν τα παιδιά είναι ευφάνταστες και διασκεδαστικές!
----------------
 Δημοσιεύτηκε στο :

(*) Εκδόσεις Πατάκη, 2019.