Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Με τη ματιά της Ελένης Μπετεινάκη



 Η άτακτη μαμά, Λότη Πέτροβιτς–Ανδρουτσοπούλου, εικ: Λιάνα Δενεζάκη, εκδ. Ψυχογιός

Τώρα πως γίνεται αυτό; Μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά οι ρόλοι μας μέσα στο σπίτι; Αντί να γίνεται ο μέγας χαμός με τα παιδιά να΄ ναι η ζωή όλων άνω κάτω εξ αιτίας της …μαμάς; Κι είναι αλήθεια αυτό ή μήπως είναι …παραμύθια; Κι όμως στο ολοκαίνουργιο βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, τέτοια φοβερά πράγματα συμβαίνουν. Το άτακτο παιδί στο σπίτι δεν είναι τα δυο μικρά παιδιά αλλά η ίδια η …μαμά. Μια μαμά που δεν τακτοποιεί το δωμάτιο της ποτέ, που κάνει συνέχεια σκανταλιές, που δεν διαβάζει τα μαθήματά της και θέλει μόνο να βλέπει τηλεόραση. Μια μαμά που θέλει να τρώει σοκολάτες και δεν προσέχει την υγεία της, που παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι και που τα κάνει θάλασσα με τα γραφτά της και τις εργασίες της. Αυτά και άλλα πολλά σκαρώνει όλη μέρα ίσαμε το βράδυ  που έρχεται  η ώρα η μαγική , η ώρα για παραμύθι  και τότε τα πράγματα  πια παίρνουν την κανονική τους ροή…
     Μια ιστορία πρωτότυπη, πανέξυπνη, ανατρεπτική και πολύ πολύ αστεία. Μια ιστορία για την  ανταλλαγή ρόλων όταν ο «αδύναμος κρίκος» γίνεται ο δυνατός, ο υπεύθυνος  αυτός που πρέπει να ορίσει την τάξη. Όταν αλλάζουν οι ρόλοι, τα πράγματα δείχνουν αλλιώς. Οι υποχρεώσεις αποκτούν άλλο νόημα, άλλη διάσταση. Και τότε ίσως τούτο το παιχνίδι να καταφέρνει να γίνει από τα πιο σπουδαία μέσα στην καθημερινότητα ενός  σπιτιού. Όταν οι φωνές, τα μαλώματα, οι τιμωρίες απλά βαραίνουν παραπάνω τις σχέσεις και την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας, χρειάζονται άλλοι τρόποι, άλλες μέθοδοι και το αποτέλεσμα πάντα εκπλήσσει. Γινόμαστε λοιπόν παιδιά στη θέση των παιδιών μας και ίσως μια δική μας αλλαγή να φέρει μεγαλύτερη υπευθυνότητα, σκέψεις και  αλλαγές στην συμπεριφορά και  των άλλων.
     Δοκιμάστε το στη ζωή, αξίζει. Όσο αξίζει η αφοσίωση, η αγάπη, η φροντίδα. Ένα ατελείωτο παιχνίδι που φέρνει και αποδίδει καρπούς… Η Λότη Πέτροβιτς δείχνει για μια ακόμα φορά με τη γραφή της, έναν δρόμο. Ένα δρόμο στρωμένο με γέλια, με τόλμη, με υπευθυνότητα, με διδαχές, χωρίς λόγια περιττά, μόνο με έργα. Ένα βιβλίο για τη μαμά που όλοι θα θέλαμε να έχουμε ή να είμαστε. Ένα βιβλίο που θα θυμίζει πως τα πράγματα έχουν πάντα δυο όψεις κι εμείς απλά διαλέγουμε από ποια  μεριά θα τα δούμε και πόσο μας ενδιαφέρει το …δύσκολο μέρος τους. Ένα βιβλίο για μια άτακτη μαμά που ευτυχώς που είναι τόσο άτακτη και καταφέρνει να  είναι τόσο κοντά στα παιδιά της, στη ζωή, στη χαρά τους  και  μοιράζεται εμπειρίες, προβλήματα και συμπεριφορές.
     Εικονογραφημένο από την Λιάνα Δενεζάκη που δίνει το χρώμα και την κίνηση που χρειάζεται για να  δέσει ακόμα πιο πολύ όλη η ιστορία.
     Να το διαβάσετε κι εσείς  μαμάδες του κόσμου, να θυμηθείτε , να πειραματιστείτε για σας, για τα παιδιά σας … Ε, και αν θέλετε πείτε την  ιστορία στις κόρες και τους γιούς σας  ή δώστε τους τη χαρά να την διαβάσουν μόνα τους και να αναρωτηθούν , ποια μαμά θα ήθελαν να είχαν !