Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

«Γιατί για παιδιά;»



«Γιατί για παιδιά;» με ρωτούν χρόνια τώρα όσοι παρατηρούν ότι τα περισσότερα από τα βιβλία που έχω γράψει (τα 65 από τα 73 ως σήμερα) απευθύνονται κυρίως σε παιδιά. 
     Μια σύντομη απάντηση θα ήταν: Γιατί πιστεύω αυτό που έχει δηλώσει ο C.S. Lewis: «Μια ιστορία για παιδιά είναι η καλύτερη μορφή τέχνης για να πεις αυτό που θέλεις». 
     Μια εκτενέστερη απάντηση είναι τούτη: Κάθε φορά που γράφω κάτι, νιώθω να το διηγούμαι σ’ ένα παιδί.  Ένα παιδί μικρό ή μεγάλο έχω πάντα κατά νου ως ιδανικό αναγνώστη. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που γράφω κυρίως «για παιδιά», χωρίς αυτό να σημαίνει πως απευθύνομαι μόνο σ’ αυτά. Έχω πάντα την επιθυμία και την ελπίδα τα βιβλία μου να τα χαρούν το ίδιο και οι μεγάλοι, αφού κάθε μεγάλος κρύβει μέσα του ένα παιδί. Κι αυτό το «εσωτερικό» παιδί σίγουρα χαίρεται όταν βρίσκει βιβλία που το αγγίζουν και το συγκινούν, μιλώντας του ειλικρινά για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, δίχως όμως να το αποθαρρύνουν,  δίχως να του στερούν το κέφι να συνεχίσει με θάρρος το μακρύ ταξίδι της ζωής.