Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Διαφημίσεις και … γυναικείες δουλειές!


«… Εμείς οι καημένοι να τις βοηθήσουμε θέλαμε, να μαζέψουμε  από την ταράτσα τις μπουγάδες – τη δική μας και της μαμάς του Γιωργάκη. Μόνο που ύστερα θελήσαμε και κάτι ακόμα: να δούμε ποιας μαμάς το σαπούνι πλένει καλύτερα και κάνει τα ρούχα πιο μυρωδάτα. Εγώ δηλαδή δε φταίω και τόσο, γιατί η Μαρίνα έκανε την αρχή. Είπε στον Γιώργο:
   - Τα δικά μας τα ρούχα είναι πιο καθαρά από τα δικά σας, γιατί η μαμά μου πλένει μ’ ένα σαπούνι που κάνει τα’ άσπρα μας ρούχα πιο μυρωδάτα και λαμπερά, το λέει κι η τηλεόραση στις διαφημίσεις!
     Ο Γιώργος έκανε:
   - Πφφφ! Χαρά στο σαπούνι! Τα δικά μας τα ρούχα είναι πιο λαμπερά, γιατί το απορρυπαντικό το δικό μας έχει μπλε και πράσινους κόκκους και τα δείχνει και η τηλεόραση πεντακάθαρα!
     Η Μαρίνα έκανε:
   - Χα, χα, τι μας λες! Το δικό μας έχει και μπλε και πράσινους και κίτρινους και καφέ και ό,τι χρώμα κόκκους θελήσουμε!
     Ο Γιώργος έκανε μια γκριμάτσα σαν εκείνη που κάνω εγώ το χειμώνα, όταν μου δίνουν για το βήχα σιρόπι και είπε:
   - Ναι, αλλά όσα χρώματα κι αν έχουν οι κόκκοι σας, δεν καθαρίζουν σε βάθος και δεν κάνουν τα δικά σας τα ρούχα να ξεχωρίζουν, αμέ;
     Τότε κι εγώ, που δεν πιστεύω βέβαια στις διαφημίσεις αλλά είμαι σίγουρος ότι η μαμά αγοράζει πάντα τα καλύτερα πράγματα, κι επειδή ήθελα να πάψουνε να τσακώνονται, είπα:
   - Δεν έχεις δίκιο, Γιωργάκη, γιατί το δικό μας σαπούνι λένε πως είναι καλύτερο «είκοσι εννέα κατασκευαστές πλυντηρίων», το γράφει κι απέξω.
     Όμως ο Γιώργος, αντί να το παραδεχτεί, νευρίασε κι είπε:
   - Ουφ! Δε με παρατάτε, λέω εγώ! Τι με νοιάζουν εμένα τα σαπούνια κι οι γυναικείες δουλειές!
     Και τότε η Μαρίνα έγινε θηρίο. Η αδερφή μου πάντα θυμώνει όταν ακούει να λένε πως υπάρχουν άλλες δουλειές για τους άντρες και άλλες για τις γυναίκες, κι αμέσως τρέχει και το λέει στη μαμά κι η μαμά λέει «ανοησίες, όλες οι δουλειές είναι για όλο τον κόσμο!»…

Από το βιβλίο Ιστορίες που ταξιδεύουν με τον Μαρίνο και τη Μαρίνα, Εκδόσεις Πατάκη, 17η έκδοση, 2014.
http://www.loty.gr/paramith_analyt_8.htm
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=232686