Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ξημερώνοντας η μαύρη μέρα, 20.7.1974


 Ξημερώνοντας η μαύρη μέρα...


«…΄Ενιωσε να τον ξυπνάει αλαφιασμένη η μητέρα. Μάζευε σαν τρελή κάτι ρούχα, Παράξενες βροντές ακούγονταν που του τράνταζαν το κρεβάτι. Τα τζάμια έτριζαν, η μητέρα κάτι του φώναζε, να ντυθεί… να φύγουν… να γλιτώσουν… Πετάχτηκε τρομαγμένος. Να γλιτώσουν; Από τι; Δεν απαντούσε. Μιλούσε βιαστικά στα κορίτσια. Η Δανάη έντυνε κιόλας τη μικρή, που σιγόκλαιγε φοβισμένη.
     Ξάφνου τραντάχτηκαν πάλι. ΄Ετρεξε στο παράθυρο. Η θάλασσα είχε γεμίσει μαύρα καράβια.
   - Καίγεται το δάσος! όρμησε στο δωμάτιο η Ναταλία. Δείτε! Ρίχνουν στο βουνό!
   - Γρήγορα! Γρήγορα! ξεφώνισε η μητέρα. Είπαν τα ξαδέλφια να κάνουμε γρήγορα.
     Ούτε κατάλαβε ο Τέλης πότε βγήκαν, πού έτρεξαν, ποιοι τους πήραν. Θυμάται μονάχα πως μπήκαν σ’ ένα αυτοκίνητο. Θυμάται τις φλόγες που έβγαιναν από το δάσος, τις βροντές που δεν έλεγαν να σταματήσουν, ανακατωμένες με βόμβο από αεροπλάνα και τον κόσμο να φωνάζει: «Απόβαση! Απόβαση!...»
     ΄Επειτα βρέθηκαν σ’ ένα υπόγειο, κάπου πιο πέρα, μακριά απ’ την πόλη. Ακούστηκε πάλι βόμβος από αεροπλάνα. Και πολυβόλα. Κι αμέσως τα σπίτια, οι δρόμοι, τα χωράφια τριγύρω να τραντάζονται. Δυο γυναίκες που έστεκαν πλάι του άρχισαν να σταυροκοπιούνται λαχταριασμένες.
   - Βόμβες! Φώναξε η μητέρα έντρομη. Θε’ μου, μας βομβαρδίζουν!
     Δε θυμόταν πόσες ώρες έμειναν έτσι κλεισμένοι. Στο μυαλό του χαράζονταν μονάχα φωνές από πανικόβλητα γυναικόπαιδα, ουρλιαχτά από λαβωμένους, θόρυβοι από κανόνια, βόμβες και πολυβόλα...
     Προς το σούρουπο κάποιος άγνωστός ήρθε και τους έβγαλε από το υπόγειο. Το άγριο θέαμα που χίμηξε στα μάτια τους μόλις ξεμύτισαν τους έκοψε τη μιλιά. Σκέπασε ο Τέλης τα μάτια του απ’ τη φρίκη. ΄Εσφιξε η μητέρα πάνω της την Ηλέκτρα, της έκρυψε το πρόσωπο να μη δει. Η Δανάη έσκυψε το κεφάλι και κρεμάστηκε στο μπράτσο της Ναταλίας. Πτώματα… Πτώματα κομματιασμένα, μαζεμένα σε μια γωνιά, με καμένες τις σάρκες, μαυρισμένες σαν από κάρβουνο… Κάποιοι έτρεχαν μ’ ένα φορείο στα χέρια. Και μια φριχτή, πνιγερή μυρουδιά από καμένο τους έφραζε την ανάσα…» *

* Απόσπασμα από το βιβλίο Για την άλλη πατρίδα  
      http://www.loty.gr/mythistorima_analyt_2.htm
      http://www.i-read.i-teen.gr/book/gia-tin-alli-patrida
      http://www.youtube.com/watch?v=BgB5eWmBCuE
      http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=176561
 https://lotypetrovits.blogspot.com/2013/07/blog-post_19.html