Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Γράφει η Εύη Τσιτιρίδου




Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ΣΑΪΤΗΣ  2018.



«Γραφή βελούδινη, σαν χάδι στα μαλλιά μικρού παιδιού. Γραφή που δεν φοβάται τους χυμούς της ελληνικής γλώσσας, αλλά τους αξιοποιεί με γνώση, μαεστρία, σεβασμό και υπευθυνότητα. Γραφή που εκπέμπει φως και χρώματα από την πραγματική ζωή μπολιασμένα με τα παιχνιδίσματα της φαντασίας. Γραφή που συνδέει το σύγχρονο παραμύθι με τα καλούδια και τις μνήμες της παράδοσης, χωρίς ίχνος καθωσπρεπισμού και διδακτισμού. Γραφή τρυφερή σαν αγκαλιά μαμάς, αλλά και δωρική, όπου χρειάζεται, σαν συμβουλή σοφής γιαγιάς. Γραφή που μας προσφέρει αισθητική απόλαυση και ψυχαγωγία με το αληθινό νόημα της λέξης. Γραφή που δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια και στερεότυπα, αλλά απευθύνεται σε όλους, με θαυμαστό μέτρο γλαφυρά και απέραντα αγαπητικά. Γραφή που νουθετεί και εμψυχώνει χωρίς να προσβάλει, χωρίς να ειρωνεύεται, χωρίς να θυμώνει. Γραφή γιορτινή και παρηγορητική. Είναι η γραφή της κυρίας Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

«…Κανονικά ο Αγιοβασίλης φέρνει τα δώρα την Πρωτοχρονιά, που είναι κι η γιορτή του. Καμιά φορά ωστόσο έρχεται γρηγορότερα, μια ολόκληρη εβδομάδα πριν απ' την Πρωτοχρονιά, τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, την Άγια Νύχτα. Γιατί δε θέλει τα παιδιά να χάνουν μέρες από τις διακοπές χωρίς να παίζουν με τα δώρα που τους κουβαλάει…».

Έτσι έγινε και με τις τρεις υπέροχες χριστουγεννιάτικες ιστορίες της αγαπημένης μας Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Ήρθαν στα χέρια μου στις αρχές του φετινού καλοκαιριού και σκέφτηκα ότι πρέπει οπωσδήποτε να τις χαρούμε, μικροί και μεγάλοι, ως βιβλίο φέτος, πριν τις γιορτές. Για να προλάβουμε να τις διαβάσουμε, να τις ξαναδιαβάσουμε, να τις αφηγηθούμε, να τις παίξουμε στα σχολεία μας, να τις χαρίσουμε στους φίλους μας, να τις χορτάσουμε! Έτσι, βάλαμε όλοι τα δυνατά μας στις εκδόσεις Σαϊτη, για να τα καταφέρουμε. Και πρώτη και καλύτερη η καταπληκτική εικονογράφος Μάρια Μπαχά, που ζωγράφιζε εμπνευσμένα μέσα στο κατακαλόκαιρο τη φάτνη, τ’ αγγελάκια, το διαστημόπλοιο - δώρο του Αντρέα, τους Αγιοβασίληδες, τον παραμυθένιο και τον πραγματικό, τους ανατρεπτικούς καλικάντζαρους και τα εγγόνια της γιαγιάς Αργυρώς…»

(Αναρτήθηκε από την Εύη Τσιτιρίδου (Evi Tsitiridou) στο  facebook, στις 11.12.2018)