Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η Μικρή Παραμυθού διαβάζει...


 Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά)
Εκδόσεις ΣΑΪΤΗΣ, 2018


Η Μικρή Παραμυθού προτείνει για σήμερα το καινούριο βιβλίο μίας από τις αγαπημένες συγγραφείς των παιδικών χρόνων της μαμάς της, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Πρόκειται για τρεις -σύντομες σχετικά- ιστορίες, που εκτυλίσσονται τις ημέρες των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς. 

     Στην πρώτη, το "Πεισματάρικο αστεράκι" αρνείται να ντυθεί βοσκός και να κατέβει στη φάτνη να προσκυνήσει το θείο βρέφος, καθώς επιθυμία του είναι να γίνει λαμπερό αστέρι. Όταν, όμως, βλέπει όλα τα υπόλοιπα παιδάκια στη σκηνή να περιβάλλουν τον μικρό Χριστό, μετανιώνει που δεν είναι και εκείνο ανάμεσά τους. Ωστόσο, ο κύριος Χρήστος, ο μοναδικός άντρας νηπιαγωγός του σχολείου, μαντεύει την επιθυμία του και την κάνει πραγματικότητα, δίνοντάς του ταυτόχρονα και την υπόσχεση ότι την επόμενη χρονιά το μικρό αστεράκι θα γίνει το λαμπερό αστέρι της γιορτής των Χριστουγέννων!

     Στην δεύτερη ιστορία ο Ανδρέας, ένα μικρό αγόρι, καταφέρνει να ανακαλύψει "Το μυστικό της Άγιας Νύχτας", όταν το βράδυ της Παραμονής στήνει καρτέρι μπροστά από την μπαλκονόπορτα που οδηγεί στον κήπο. Μέσα στη νύχτα βλέπει έναν νεαρό άντρα ντυμένο με κόκκινη στολή να στήνει το δώρο που είχε ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη! Να ήταν, άραγε, ο ίδιος ο Άγιος; Ο Ανδρέας, όμως, γνωρίζει την αληθινή ιστορία του Αγίου των παιδιών από το βιβλίο που είχε δανειστεί από τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Ποιος να ήταν ο άγνωστος που έκανε τόσο κόπο για να πραγματοποιήσει την ευχή ενός μικρού αγοριού;

   Στην τρίτη και τελευταία ιστορία, τα δώδεκα εγγονάκια της γιαγιάς Αργυρώς ανακαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι "Οι δώδεκα κρυμμένοι καλικάντζαροι". Την ιστορία αυτή έγραψε ανήμερα των Φώτων η ίδια η γιαγιά και την έδωσε στα εγγόνια της, που είχαν πάει στο χωριό να περάσουν τις γιορτές μαζί της, για να την διαβάσουν. Τα μικρά παιδιά περνούν τον χρόνο τους με το να τσακώνονται μεταξύ τους, να τεμπελιάζουν και να αγνοούν τις συμβουλές της ηλικιωμένης γυναίκας και μόνο στο τέλος καταλαβαίνουν πόσα πολλά έχασαν με αυτήν τους την συμπεριφορά. Υπάρχουν, άραγε, καλικάντζαροι στην πραγματικότητα ή καλικάντζαροι είναι οι κακές συνήθειες που όλοι μπορεί να κρύβουμε μέσα μας;

     Ένα πολύ όμορφο βιβλίο με τρεις διαφορετικές ιστορίες που σου μεταφέρουν την αίσθηση παλιού παραμυθιού, αλλά στην πιο σύγχρονη εκδοχή του.