Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Γράφει η Δώρα Ανδρεαδάκη

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017
Σελ. 32
Η μικρή ηρωίδα αυτού του βιβλίου, μάς συστήνει την αγαπημένη της γιαγιά. Είναι μικροκαμωμένη, πολύχρωμη γιατί τη λένε Ίριδα και «καλοκαιριάτικη», γιατί όταν είναι μαζί της, το σπίτι τους έχει πάντα καλοκαίρι…

Γιαγιά και εγγονή σκαρφίζονται ένα σωρό ιδέες για να περάσουν όσο πιο όμορφα γίνεται τα απογεύματά τους. Η γιαγιά Ίριδα δεν είναι ποτέ κουρασμένη για παιχνίδια με την εγγονή της και είναι πάντα πρόθυμη και χαμογελαστή. Παίζουν κρυφτό, κυνηγητό, βλέπουν μαζί παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ζωγραφίζουν, παίζουν κομμωτήριο, ντόμινο, κούκλες, χορεύουν, ακόμα και θέατρο παίζουν. Και μετά, στο τέλος κάθε ημέρας, η γιαγιά Ίριδα διαβάζει στη μικρή εγγονή της παραμύθια…


Μερικές φίλες του μικρού κοριτσιού όμως δεν είναι τόσα τυχερές όσο η ίδια. Η μία δεν έχει γιαγιά, της άλλης είναι λίγο άρρωστη και της τρίτης μένει μακριά. Γι ’αυτό, η μικρή θα προσπαθήσει να κάνει τη γιαγιά της… γιαγιά όλων των παιδιών της τάξης της!

Με πολύ παιχνιδιάρικη διάθεση, η συγγραφέας μάς διηγείται μια πολύ όμορφη ιστορία για την ιδιαίτερη αυτή σχέση γιαγιάς – εγγονής αναδεικνύοντας την πολύτιμη συμβολή των παππούδων – γιαγιάδων στην καθημερινότητα των παιδιών. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα χαρίζοντας πλατιά χαμόγελα αλλά και ιδέες προς τις υπόλοιπες γιαγιάδες που έχουν την τύχη να μοιράζονται -όπως η γιαγιά Ίριδα- κάποιες ώρες της ημέρας με τις εγγονές τους.

Το βιβλίο με το πολύ όμορφο εξώφυλλο έχει εικονογραφήσει υπέροχα η Ελίζα Βαβούρη χαρίζοντάς μας ένα σπίτι γεμάτο χαρά, παιχνίδια και γέλια. Εικόνες που σε γεμίζουν όμορφα συναισθήματα, με τη γιαγιά και την εγγονή να περνούν στιγμές δημιουργικότητας, απόλαυσης και ξεγνοιασιάς.  

----------------
Δημοσιεύτηκε στο:
http://www.parents24.gr/i-mikri-polychromi-giagia-mou-tis-lotis-petrovits-androutsopoulou/