Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ... Το φιλί της λύκαινας




Γράφει η Μένη Πουρνή:
Το φιλί της λύκαινας - ένα χρονικό των καιρών μας


Πιστή στην μακροχρόνια παράδοσή της, ποιοτικών βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου μάς εκπλήσσει ευχάριστα με κάθε νέα έκδοση βιβλίου της το οποίο αποτελεί και εκδοτικό γεγονός για το λογοτεχνικό αυτό είδος.

     Στο νέο της βιβλίο με τον μυστηριώδη και αινιγματικό τίτλο Το φιλί της λύκαινας  η συγγραφέας καταφέρνει να μαγνητίσει ξανά το ενδιαφέρον μας βαδίζοντας και πάλι στα γνωστά της μονοπάτια της ιστορίας, παλιότερης και σύγχρονης.

     Το βιβλίο διαλέγεται με δύο γενιές που έχουν κάποιο χρονικό χάσμα ανάμεσά τους το οποίο αναλαμβάνει να καλύψει η στενή σχέση που αναπτύσσεται στους δύο εκπροσώπους της. Ένας παππούς και ένας εγγονός, ο Πέτρος και ο Φραγκίσκος, συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια και γνωρίζονται από την αρχή καθώς η μητέρα του δεν διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τον παππού Πέτρο. Η συνάντηση γίνεται μάλλον μυστικά με την μεσολάβηση του πατέρα του Φραγκίσκου και γνωστού ήρωα και από άλλα βιβλία της συγγραφέως, αρχαιολόγου, Αλέξη Νόιγκερ. Μαζί του ο παππούς έχει και μια παράξενη σκυλίτσα.

     Ο Φραγκίσκος, που ο παππούς τον φωνάζει Φραγκή, θέλει να μάθει όλη την αλήθεια για τις δύσκολες σχέσεις του με την μητέρα του, Δάφνη. Στη ζωή του παππού του υπάρχει και μία γυναίκα που δεν είναι η γιαγιά του, η Αγγελίνα. Τελικά παππούς και εγγονός καταλήγουν να ταξιδέψουν στην Αμφίπολη από όπου ο παππούς κατάγεται και έχει κτήματα. Εν τω μεταξύ έχει ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής του παππού Πέτρου. Αν και η ζωή δεν τον ευνόησε εξ αρχής ο παππούς έχει καταφέρει να ζήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή και να δει από κοντά, αν και όχι ως πρωταγωνιστής σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την εικόνα του κόσμο μας, όπως είναι σήμερα. Μαζί του ταξιδεύουμε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης και μαθαίνουμε για πρόσωπα και πράγματα, που αν και βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, με τις εξελίξες στις μεταφορές και την τεχνολογία, σχεδόν πια μας αγγίζουν.

     Η δράση καλύπτει και τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους κρίση από την πλευρά της συγγραφέως που αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν κυρίως μέσα από τη ζωή της οικογένειας.

     Στο τέλος του βιβλίου ο ήρωάς μας θα κληθεί να πάρει μία γενναία απόφαση και να απαντήσει σε ένα δίλημμα που απασχολεί πολλούς συμπατριώτες μας.

     Το βιβλίο αποτελεί έναν ιστορικό πίνακα του παρελθόντος και του παρόντος. Η ιστορία διατρέχει ολόκληρο τον κορμό της δράσης αλλά δεν κλέβει την παράσταση από τους ήρωες λειτουργώντας ως το ιδανικό σκηνικό για να εκτυλιχθούν οι πράξεις τους. Ανεξάρτητα αν είναι κανείς ή όχι, λάτρης και γνώστης της ιστορίας, το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και πολύ συχνά δίνει ερεθίσματα για περαιτέρω διερεύνηση των γεγονότων. Μέχρι τις τελευταίες σελίδες οι ήρωες μας κρατούν σε εγρήγορση για το πού τελικά θα τους οδηγήσουν οι πράξεις τους και ποιο είναι τελικά το περίφημο "Φιλί της λύκαινας".

Το βιβλίο απευθύνεται σε εφήβους από 15 ετών και μεγάλους (Εκδόσεις Πατάκη).
(Δημοσιεύτηκε στο Παιδικό -Εφηβικό βιβλίο και παιδί 1/6/2016)