Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Η Ελένη Μπετεινάκη για την "Αγάπη από σύννεφο" Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα λουλούδι, στεριανό, το νούφαρο, σε ένα δάσος παραμυθένιο, κάτοικος από τους πιο όμορφους και αγαπημένους. Ήταν και μια νεράιδα η Νεφέλη που μόλις το αντίκρισε πρώτη φορά το αγάπησε με μια αγάπη τόσο δυνατή που τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να την αλλάξει. Έμεινε δίπλα στο Νούφαρό της, το φρόντιζε και το προστάτευε, κανένα δεν άκουγε που της έλεγε πως τούτη η αγάπη δεν μπορεί να κρατήσει, ούτε να υπάρχει …Ώσπου μια μέρα ένας φθονερός και Κακός μάγος  που ερωτεύτηκε  την Νεράιδα Νεφέλη, θέλησε να τους χωρίσει. Στο Ποτάμι πέταξε το νούφαρο κι ήταν σαν να ξερίζωσε την καρδιά της Νεφέλης. Ο Ήλιος όμως που όλα τα ακούει κι όλα τα βλέπει την βοήθησε με το δικό του τρόπο να βρει ξανά το αγαπημένο της λουλούδι…. 


Ένα ολοκαίνουργιο παραμύθι γραμμένο από μια πολυαγαπημένη συγγραφέα την Λότη  Πέτροβιτς που έχει σαν θέμα του την αγάπη. Την αγάπη, τον έρωτα, που δεν γνωρίζει εμπόδια, που δεν έχει σκέψεις λογικές. Ένα παραμύθι που γεμίζει την ψυχή με δύναμη, λαχτάρα, πείσμα κι επιμονή. Μια ιστορία χωρίς κανένα ψεγάδι. Νεράιδες, λουλούδια και μάγοι. Μια συνταγή που φαίνεται απλή κι όμως θέλει πολύ τέχνη για της δώσεις πνοή, ζωή, διάρκεια και μυστήριο. Ένα παραμύθι για όλα εκείνα τα συναισθήματα που φτάνουν στην κορύφωση, που μπορούν να νικήσουν ακόμα και τα ανάρμοστα ή ανήκουστα. Δύναμη ψυχής που νικά τα εμπόδια, που αψηφά τα δύσκολα, τα ακατόρθωτα αρκεί να βρει το ταίρι, το άλλο μισό, την δυνατή αγάπη. 

 Την ίδια στιγμή εκτός από τα θετικά συναισθήματα μας δίνει και την άλλη πλευρά. Ζήλια, κακία και τεχνάσματα δολοπλόκα. Αρρωστημένες καταστάσεις από ανεκπλήρωτους έρωτες που συχνά οδηγούν σε καταστροφικές πράξεις.  Όμως η αγάπη σαν θα γεννηθεί δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε εμπόδια. Πάντα υπάρχει κάτι, σημάδι, φίλος, έμπνευση που βοηθά, που καταλαβαίνει κι είναι πάντα εκεί στα δύσκολα. Και για τη φιλία λοιπόν μιλά το παραμύθια και για τις γνώμες των άλλων που όσο και να  προσπαθούν δεν καταφέρνουν πάντα να επηρεάσουν τη δική μας γνώμη.. 

     Για τα αδύνατα που γίνονται μπορετά, για την αιώνια μάχη του καλού με το κακό για τις αντιθέσεις που έχουν πρόκληση πάντα μα και για την φαντασία  που παραμένει σε μερικούς παραμυθάδες αστείρευτη.'

     Καλογραμμένη με υπέροχες εικόνες και νοήματα. Ανάταση ψυχής, αποδείξεις τρανταχτές των μεγάλων ερώτων … ύμνος της αιώνιας, ανιδιοτελούς  και παντοτινής αγάπης.

     Κ. Λότη, πάλι μας ταξιδέψατε, πάλι φτιάξτε ένα παραμύθι γοητευτικό, μαγικό και υπέροχο.

     Την εικονογράφηση του βιβλίου(*) έκανε η Θέντα Μιμηλάκη μεταφέροντας μας στο όνειρα και στη φαντασία με μπόλικα χρώματα κι απλότητα που το κάνει ακόμα πιο σημαντικό.
 
-----------------
(*) Αγάπη από σύννεφο, εκδ. Πατάκη, 2018
 
Σημ.: Δημοσιεύτηκε στο https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-95