Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Γράφει η Ομ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Άντα Κατσίκη Γκίβαλου


'Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου

Για το βιβλίο Αγάπη από σύννεφο (Πατάκης, 2018)


 Να που και για τον έρωτα μπορείς να μιλήσεις και σε μικρά παιδιά!

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου μέσα από το παραμύθι της «Αγάπη από σύννεφο», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, αποκαλύπτει όλες τις υπερβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να είναι μαζί με το αγαπημένο του πρόσωπο. Το ξεπέρασμα των δυσκολιών εμπεριέχει όχι μόνο την αποδοχή του διαφορετικού αλλά και τη λατρεία και την αφοσίωση στον αγαπημένο Άλλο. Η Νεφέλη είναι πάντα δίπλα στο αγαπημένο της νούφαρο και ως μικρή νεράιδα και ως σύννεφο. «Δεν είναι λογικό αυτό» της έλεγαν τα άλλα όντα του δάσους, δεν μπορεί μια νεράιδα να είναι ερωτευμένη με ένα λουλούδι.» « “Μα είναι λογικό ένα σύννεφο να είναι ερωτευμένο με ένα νούφαρο;” παραξενεύτηκε ο Άνεμος».
 
     Το κύριο χαρακτηριστικό του ερωτευμένου ανθρώπου είναι η πέρα από τα όρια της λογικής  συμπεριφορά του και αυτό είναι που θέλει να προβάλει η συγγραφέας. Η ίδια παράλογη συμπεριφορά χαρακτηρίζει και τον κακομούτσουνο και μοχθηρό μάγο που έχει ερωτευθεί την Νεφέλη και γι’ αυτό το λόγο ξεριζώνει το νούφαρο, το στέλνει στην ξενιτειά, ναρκώνει την όμορφη νεράιδα, μεταμφιέζεται σε ωραίο νεαρό και την πολιορκεί. Στην αναζήτηση του αγαπημένου της νούφαρου η Νεφέλη έχει αρωγό τον ‘Ηλιο και τον Άνεμο που την μεταφέρουν ως νέφος κοντά στο νούφαρο με το οποίο ζει για πάντα ως νεράιδα του νερού, ως Νηρηίδα.

      
Παραμυθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά: νεράιδες, μάγοι, ανιμισμός, μάχη καλού- κακού, μεταμορφώσεις των μυθοπλαστικών ηρώων – που παραπέμπουν και στην αρχαία μυθολογία- επέμβαση του από μηχανής θεού (του Ήλιου) που βοηθά την ηρωίδα να ξαναβρεί το αγαπημένο της σύντροφο συνιστούν το υλικό με το οποίο η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου συνθέτει τη γοητευτική αυτή παραμυθική αφήγηση. Η πάλη των αντιθέτων: ο «φοβερός, άσχημος, κακός, μοχθηρός» μάγος και ο φωτεινός, δίκαιος και προστάτης Ήλιος αποτελούν την ουσιαστική σύγκρουση καλού - κακού του παραμυθιού.

     Τα διακείμενα (π.χ. Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Χιονάτη) ενταγμένα σε ένα νέο και διαφορετικό αφηγηματικό περιβάλλον μεταφέρουν το παιδί-αναγνώστη σε ένα φανταστικό, παραβολικό όσο και πραγματικό κόσμο, τονίζοντας την μεγάλη δύναμη της αγάπης.

     Η Αγάπη από σύννεφο είναι ένα ελκυστικό παραμύθι που θα γοητεύσει κάθε παιδί.
--------------
(Δημοσιεύτηκε στο facebook, 23/3/2018 - Anta Katsiki-Guivalou)