Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Από πότε φτιάχνουμε βασιλόπιτα και γιατί…        ........................................
        - Θα σου πω λοιπόν σαν παραμύθι κάτι που διάβασα σ’ αυτό το βιβλίο, λέει η γιαγιά στη Νεφέλη. Θα σου διηγηθώ πώς έγινε και από πότε οι άνθρωποι φτιάχνουν βασιλόπιτα την πρωτοχρονιά και γιατί βάζουν μέσα ένα φλουρί.
 Ωραία! Η Νεφέλη βολεύεται καλύτερα στον καναπέ και γιαγιά αρχίζει:
- ΄Ολα ξεκίνησαν από κάτι σαν θαύμα που έγινε πριν από πολλούς αιώνες, 361 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού. Ο  ‘Αγιος Βασίλειος ήταν τότε επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. ‘Αρχοντας εκείνης της περιοχής, έπαρχος της Καππαδοκίας, ήταν ένας άνθρωπος σκληρός, ο Ιουλιανός που τον έλεγαν Αποστάτη.
»Ο Ιουλιανός λοιπόν αποφάσισε κείνες τις μέρες να καταστρέψει την Καισάρεια και τους χριστιανούς που έμεναν εκεί, και να τους πάρει ό,τι είχαν και δεν είχαν. Ο ΄Αγιος Βασίλειος τότε σκέφτηκε μια λύση για να γλιτώσουν τη ζωή τους και την καταστροφή. Φώναξε τους γεροντότερους και τους πιο σοφούς και τους ζήτησε να μαζέψουν γρήγορα όλα τα νομίσματα και τα χρυσαφικά που είχαν οι άνθρωποι της πόλης. ΄Οσα συγκέντρωναν, θα τα έδιναν στον Ιουλιανό, για λύτρα – αντάλλαγμα, δηλαδή, για να μην καταστρέψει την πόλη και να μην τους σκοτώσει.
          »Και τότε έγινε το θαύμα! Ο Ιουλιανός – κανένας δεν ξέρει γιατί - ξαφνικά μετάνιωσε και άλλαξε σχέδια. Προσπέρασε την Καισάρεια χωρίς να πειράξει ούτε την πόλη ούτε τους κατοίκους της!
          »΄Ηταν παραμονή πρωτοχρονιάς εκείνη τη μέρα. Ο ΄Αγιος Βασίλειος είχε τώρα στα χέρια του όλα εκείνα τα χιλιάδες νομίσματα και το πλήθος τα χρυσαφικά που είχαν μαζευτεί... Δεν γνώριζε ούτε πόσα ούτε ποια είχε δώσει ο καθένας. Και δεν ήξερε τι να κάνει. Πώς να τους τα επιστρέψει;
          »΄Ομως με το φωτισμένο του μυαλό, σκέφτηκε πάλι μια καλή λύση. ΄Εβαλε και ζύμωσαν μικρά ψωμάκια, έβαλε μέσα στο καθένα κι από ένα νόμισμα ή ένα χρυσαφικό και τα σφράγισε με τη σφραγίδα της Μητρόπολης. ‘Επειτα, πήγε στην εκκλησία και έκανε μια δοξολογία – μια λειτουργία για να ευχαριστήσει το Θεό. Μετά τη δοξολογία, μοίρασε σε όλους τους κατοίκους της Καισαρείας, πλούσιους και φτωχούς, τα μικρά εκείνα ψωμάκια. Και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.
………………………………………………………………………………………

  (από το βιβλίο Το μυστήριο του καλοκαιρινού Αγιοβασίλη