Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Για το βιβλίο ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ*












Γράφει η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τασούλα Τσιλιμένη


 
Την Αθηνά Ανδρουτσοπούλου** τη γνωρίζουμε μέσα από τις δημοσιεύσεις της για τη βιβλιοθεραπεία. Με τις γνώσεις της ως ψυχολόγου ανέδειξε τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από παιδιά. Με το βιβλίο της Ταξίδια με τη μαμά επιχειρεί να φέρει σε επαφή τον αναγνώστη με έξι διάσημες προσωπικότητες (Δαρβίνο, Ντα Βίντσι, Φρόιντ, Κιουρί, Γουλφ, Βαν Γκογκ). 

Πρόκειται για βιβλίο γνώσεων σε αφηγηματικό ύφος, που μιλά για το έργο του καθενός ξεχωριστά και για όσα ο καθένας πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Κοινός άξονας των έξι προσώπων είναι ότι ακολούθησαν το όνειρό τους, το οποίο στην εποχή τους ήταν μια ουτοπία. Το βιβλίο περιέχει έξι αυτόνομες ιστορίες, όσα και τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. 

Με χιούμορ και με έντονο το διαλογικό στοιχείο μεταξύ μιας βιβλιοφάγου μητέρας και της κόρης της, παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία για κάθε πρόσωπο. Με αφορμή την κάθε ιστορία, μητέρα και κόρη κάνουν ένα ταξίδι στις χώρες όπου έδρασαν οι έξι προσωπικότητες. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως η διαφορετικότητα και ο σεβασμός. Με απλό, ανάλαφρο και εύστοχο τρόπο η συγγραφέας πετυχαίνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού-αναγνώστη. 

Το βιβλίο κοσμείται από φωτογραφικό και εικονογραφικό υλικό. Βιβλίο που χωρίς να είναι αμιγώς λογοτεχνικό ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και το κάνει να ονειρεύεται. ***
_______________
* Λιβάνης, Αθήνα 2017, σελ. 96.
** Αθηνά Ανδρουτσοπούλου www.androutsopoulou.gr
*** Δημοσιεύτηκε στο ηλ. περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, τ. 124, Χειμώνας 2017, σελ. 39.
http://online.fliphtml5.com/mepx/hlxx/