Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

To ταξίδι που δεν έγινε - Αληθινή ιστορία




Ζούσε στη μακρινή, τη σχεδόν πάντα χιονισμένη Αλάσκα, κι ούτε που το είχε σκεφτεί ποτέ της να ταξιδέψει – πού να πάει μ’ ένα τετράχρονο παιδί; Μόνη της το μεγάλωνε. Αραιά και πού βοηθούσε λίγο κι η γιαγιά, που πήγαινε όποτε άδειαζε, έδινε ένα χεράκι στις δουλειές, μάθαινε και χρήσιμα πράγματα στο μικρό μην τύχει και του χρειαστούν. Όπως, λόγου χάρη, ποια πλήκτρα του τηλεφώνου πρέπει να πατήσει για την άμεση δράση, αν καμιά φορά είναι μόνος στο σπίτι και βρεθεί σε ανάγκη. 
     Γελούσε κείνη με τις ανησυχίες της μάνας της. Μόνο του το παιδί ποτέ δεν το άφηνε. ΄Οταν έλειπε στη δουλειά, το πήγαινε στον παιδικό σταθμό. Όλες τις άλλες ώρες ήταν μαζί του. Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ της δεν είχε σκεφτεί να κάνει ένα ταξίδι.
    Όμως να που μοίρα κακιά θέλησε να την ετοιμάσει για ταξίδι χωρίς γυρισμό. Σε κώμα έπεσε άξαφνα ένα απόγευμα από οξύτατη κρίση χολής. Και τότε το αγοράκι σήκωσε το ακουστικό, κάλεσε την άμεση δράση όπως το είχε δασκαλέψει η γιαγιά η προνοητική, φώναξε «η μαμά δεν είναι καλά», είπε και την περιοχή όπου βρισκόταν το σπίτι, και σε λίγο το ασθενοφόρο είχε φτάσει.
    ΄Ετσι έγινε και ο τετράχρονος μικρός ματαίωσε το ταξίδι χωρίς επιστροφή της μάνας του. Το έγραψε μια πρωινή ηλεκτρονική εφημερίδα στις 2 Μαΐου 2007.
  (Δημοσιεύτηκε σε ημερολόγιο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με τίτλο «Το ταξίδι που δεν έγινε».)