Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η κόρη του ΄Ηλιου


Απόσπασμα από το βιβλίο Η οικογένεια του ΄Ηλιου* (νέα έκδοση 2014)

 
"… Αφού ξεκουραζόταν λίγο η Μέρα, έφευγε πάλι για μαθήματα. Πήγαινε όμως τώρα σ' άλλο διαφορετικό σχολείο, σ' ένα φροντιστήριο. Κι αυτό το φροντιστήριο το λέγανε Απόγευμα, μια που σ' εκείνο πήγαινε μετά το γεύμα.
     Εκεί λοιπόν έκανε εντατικά μαθήματα να μάθει μία ξένη γλώσσα. Τη γλώσσα εκείνη τη μιλούσαν σε μια χώρα μακρινή, εκεί που ζούσαν, λέει, δυο αδέρφια δίχως μάνα και πατέρα, δυο πανέμορφα μελαχρινά παιδιά, αγόρι και κορίτσι: Τον νεαρό τον λέγανε Σκοτάδι. Και την κοπέλα Νύχτα.
 - Μήπως κουράζεται πολύ με όλα τούτα τα μαθήματα η θυγατέρα μας, γυναίκα; ρωτούσε ανήσυχος ο 'Ηλιος την Ατμόσφαιρα, που έβλεπε την κόρη του να 'ναι χλομή όταν σχολούσε από το φροντιστήριο που το 'λεγαν Απόγευμα.
    - Ας κουραστεί λιγάκι, δεν πειράζει, απαντούσε η Ατμόσφαιρα. Χωρίς μια ξένη γλώσσα πώς θα τα βγάλει πέρα στη ζωή της; 'Αλλωστε μόνη της το ζήτησε να πάει στο φροντιστήριο, εμείς δεν την πιέσαμε! […]
 
    
 'Ολα καλά πηγαίνανε λοιπόν, ώσπου η Μέρα κάποτε συνάντησε στο φροντιστήριο το παλικάρι το μελαχρινό, που το 'λεγαν Σκοτάδι. Το είχανε καλέσει από τ' Απόγευμα να εξετάσει από κοντά αν είχε μελετήσει αρκετά τη γλώσσα του η Μέρα κι αν έπρεπε να πάρει πια το δίπλωμά της.
     - Τι μελαμψός, τι όμορφος που είναι, είπε από μέσα της η Μέρα κι ένιωσε την καρδιά της να χτυπάει δυνατά.
     - Τι όμορφη τούτη η ξανθιά κοπέλα, είπε κι εκείνος από μέσα του και χτύπησε κι εκείνου η καρδιά τρελά!
     'Οταν κατάλαβαν κι οι δυο πως είναι ερωτευμένοι, αποφάσισαν να παντρευτούν το γρηγορότερο.
     - Τρελάθηκες παιδί μου ξαφνικά, μια κόρη τόσο γνωστική; ταράχτηκε η Ατμόσφαιρα, όταν της ζήτησε η Μέρα την ευχή της. Τι σχέση έχεις εσύ με το Σκοτάδι;
     - Μια σχέση σοβαρή, μαμά! βεβαίωσε η Μέρα. Γι' αυτό και αποφάσισα να παντρευτώ. Μεγάλωσα εξ άλλου, δεν το βλέπεις; Τελείωσα πια τις σπουδές μου, ξέρω καλά πώς να φωτίζω τους ανθρώπους, έμαθα και ξένη γλώσσα... Μπορώ να εργάζομαι ωράριο κανονικό, με ημερήσιο πρόγραμμα, και να φροντίζω έπειτα το σπιτικό μου. Θα παντρευτώ λοιπόν με το Σκοτάδι.
     - Μα δεν ταιριάζετε καθόλου! είπε το λόγο του κι ο 'Ηλιος. Πολύ μαυριδερό τον βρίσκω τον καλό σου. Ανήκει σίγουρα σ' άλλη φυλή. Πώς θα τον παντρευτείς;
 
    
 - Πατέρα, δεν πιστεύω να είσαι ρατσιστής, τον κοίταξε λοξά η Μέρα. Εσύ, με τόσο φωτεινό κεφάλι, θα πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και προοδευτικός.
     - Καλά σού λέει το παιδί! πήρε τότε το μέρος της η Ατμόσφαιρα, μην τη νομίσει η κόρη της κι εκείνη οπισθοδρομική. Κι αν είναι από διαφορετική φυλή ο νεαρός, τι μας πειράζει; Εγώ τής δίνω την ευχή μου! "
_______________
 
 
Από το οπισθόφυλλο:΄Εχει ο΄Ηλιος οικογένεια; Και βέβαια έχει, όπως και οι άνθρωποι! Το   εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ένα πρωί στη συγγραφέα και της ζήτησε να γράψει τις περιπέτειες της ζωής του: Πώς έγινε και παντρεύτηκε μια πεντάμορφη που τη λέγανε Ατμόσφαιρα, πώς απέκτησαν δύο παιδιά, το Φως και την Ημέρα, τι χαρές μα και τι λαχτάρες πέρασαν αυτός και η γυναίκα του ώσπου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους... Πώς έγινε ύστερα και παντρεύτηκαν κι αυτά σαν ήρθε η ώρα, ποιος ήταν ο γαμπρός και ποια η νύφη του ΄Ηλιου, τι φασαρίες έγιναν, τι τρέλες έκαναν με τη σειρά τους τα εγγόνια του... ΄Ολες αυτές οι ιστορίες είναι γραμμένες μέσα σε τούτο το βιβλίο, για να σας κρατήσουν συντροφιά και να σας διασκεδάσουν!