Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας


Της Χριστίνας Κόλλια*

«To πόσο μοιάζουνε ζωή και θάλασσα σε τούτη την αέναη εναλλαγή θύελλας και γαλήνης το έχεις μάθει πια, ξεκίνησε απ’ τα μικράτα σου το πρώτο μάθημα – το ξέρω, μην αναρωτιέσαι πώς…» απόσπασμα από τη Σκιά της Πράσινης βασίλισσας.
     Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ανήκει στους συγγραφείς που επάξια φέρουν τον τίτλο του καταξιωμένου, αφού έχει προσφέρει με συνέπεια και συνέχεια μια σπουδαία παρακαταθήκη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία.
     «Το να κερδίσεις ένα νεαρό αναγνώστη προκαλώντας του, με έργο ποιότητας, χαρά ή γέλιο που να είναι πράγματι “λουτρό ψυχής” είναι δύσκολο»,  έχει πει η ίδια η Λότη, επιβεβαιώνοντας τις λεπτές ισορροπίες που απαιτεί η παιδική και νεανική λογοτεχνία. Την ευθύνη που φέρει η διάπλαση ενός μελλοντικού ενήλικου αναγνώστη.
     Με πίστη και αφοσίωση σ’ αυτές τις θέσεις, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, έχει κατακτήσει, στη μακρόχρονη συγγραφική της πορεία, ένα ορκισμένο αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί  και πέρα από την ενηλικίωσή του, για το σεβασμό που του προσφέρει μέσα από τη γραφή της.
     Το βιβλίο της, Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας, εκδόσεις Πατάκη**, έρχεται να προσδώσει μια αριστουργηματική μυθιστορία στη νεανική λογοτεχνία και να προσθέσει ένα έργο ειδικής ποιότητας στη σύγχρονη βιβλιογραφία.
    Μια αιωνόβια βελανιδιά, σπίτι και καταφύγιο της Αμαδρυάδας Πέλειας, κρατά στο εντός της, το μίτο της ιστορίας του Μοριά. Η συγγραφέας «συνομιλεί» μαζί της από το παράθυρο του σπιτιού της και η βελανιδιά, όμοια με το Δέντρο της Ζωής, της ξεδιπλώνει γενναιόδωρα ένα θησαυρό.
     Εξομολογήσεις για πρόσωπα και γεγονότα από την αρχαϊκή εποχή, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Τουρκοκρατία, την εποχή του Όθωνα, οδηγούν την εμπνευσμένη δημιουργό να ενσαρκώσει αβίαστα το μεταφυσικό σε φυσικό. Να συνθέσει το ρεαλιστικό, γύρω από τον παλμό της δράσης και της εκλεκτής γνώσης. Να διατρέξει το χρόνο και το χώρο φτάνοντας αριστοτεχνικά στο σήμερα.
    Η αφήγηση συναρπάζει. Η πλοκή συνεπαίρνει. Ο λόγος λιτός και κρυστάλλινος, ξεχειλίζει από τον πλούτο της καλής ελληνικής γλώσσας. Στοιχεία αξιοσημείωτα, τα οποία έχουν καθιερώσει τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για τη λογοτεχνική της δεινότητα.
    Σ’ ένα κόσμο που διαβαίνει τις συμπληγάδες της παρούσας ιστορικής στιγμής, που ανηφορίζει αγκομαχώντας μέχρι να συναντήσει το καινούργιο και το λυτρωτικό, που αποβάλλει κάθε πεπερασμένο και διαφυλάσσει, έστω και αφανώς, κάθε πολύτιμο, «Η σκιά της πράσινης βασίλισσας» αποκτά ένα ρόλο πολυδιάστατο. Γιατί πέρα από την αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική της αξία μετουσιώνεται σε θεματοφύλακα μιας πολυσήμαντης κληρονομιάς.

 _____________
 *Η Χριστίνα Κόλλια είναι συγγραφέας - ποιήτρια. Υπεύθυνη Παιδικού/Εφηβικού Εργαστηρίου Λογοτεχνίας & Δημιουργικής Γραφής, Μουσείου Ηρακλειδών.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κλεψύδρα, τ. 4, σελ. 83-84) και στην ηλεκτρονική εφημερίδα http://ritsmascorner.eu/content/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82

     http://www.i-read.i-teen.gr/book/sti-skia-tis-prasinis-basilissas
     http://www.patakis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=610905