Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου - 7 Οκτωβρίου 1571


 
“… Κοντά στα μέρη τα δικά μας, απέναντι σχεδόν από την παραλία μας, έγινε τελικά η σύγκρουση η μεγάλη – ακριβώς τριακόσια εβδομήντα χρόνια είχα που ζούσα κείνη τη χρονιά και σίγουρα κατάλαβες ποια σύγκρουση εννοώ: Τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου – Οκτώβρης ήτανε του 1571.
 
     ΄Ως εδώ, στα χώματά μας, έφερνε ο μαΐστρος τον αχό της μάχης. Αναριγούσαν οι ακτές - και τούτες οι δικές μας και της Ρούμελης απέναντι – από την αγριάδα και τη φρίκη του πολέμου. Μαύριζε ο ουρανός απ’ το μπαρούτι, σκοτείνιαζε από θλίψη για τις ζωές που χάνονταν, όποιες κι αν ήταν. Κοκκίνιζε η θάλασσα απ’ το αίμα, θόλωνε σαστισμένη από το μακελειό που τάραζε τα ήρεμα νερά της. Κι έσκυβαν τα βουνά ένα γύρω να δουν και να πιστέψουν ότι κατατροπώνεται ο στόλος των Οθωμανών απ’ τα καράβια του Ιερού Συνασπισμού - πάει να πει τον ενωμένο στόλο της Νεάπολης, της Βενετιάς, της Γένουας, της Σικελίας, του Πάπα και της Ισπανίας. Να δουν και να πιστέψουν ότι χύνονται στη μάχη σα λιοντάρια πρόσωπα σπουδαία από τη Δύση, όπως ήταν ο Θερβάντες και ο Δον Χουάν. Να δουν και να πιστέψουν πως αντάμα με τους ξένους, πολεμούν χιλιάδες ΄Ελληνες, για να ελευθερώσουνε τον τόπο τους. Ανάμεσά τους κι ένας μεγάλος Κρητικός, ένας ευλογημένος καλλιτέχνης, που ζούσε χρόνια μακριά απ’ το νησί του – Ελ Γκρέκο τον φωνάζανε οι ξένοι.
     Τέτοιες ήταν οι βροντές κι η κοσμοχαλασιά της μάχης, που πίστεψα πως θα ξυπνήσει απ’ τον ορυμαγδό η Αμαδρυάδα μου. Αδίκως ανησύχησα. Αλλιώτικος ο ύπνος των αερικών, θάνατο πιότερο θυμίζει, παρά τον ύπνο των κοινών θνητών. Δεν ξύπνησε. Και χάρηκα. Γιατί θα γλίτωνε πολλές ακόμα πίκρες. Δε θα ’βλεπε τα βάσανα του τόπου μας που, όπως ξέρεις, δε σταμάτησαν εκεί. Κι ας βούλιαξαν στη Ναύπακτο τα τούρκικα καράβια. ΄Εφυγαν οι αλλόθρησκοι, μα σκλαβωμένη έμεινε η γη μας: Σε λίγο,  έγιναν πάλι οι Βενετσιάνοι κύριοί της. Κι όταν ύστερα από χρόνια φύγανε, στα χέρια των Οθωμανών ξανάπεσε  ο Μοριάς…”
 

Απόσπασμα από το βιβλίο Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας (Πατάκης 2012)
http://www.i-read.i-teen.gr/book/sti-skia-tis-prasinis-basilissas
http://www.loty.gr/mythistorima_analyt_18.htm
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012_05_01_archive.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012-9.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012_09_01_archive.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html
http://patakis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=610905