Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

"Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα" – Γράφει ο Πάνος Τουρλής


    
                                                       Γράφει ο Πάνος Τουρλής
 


«Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα» είναι ένα σπονδυλωτό παραμύθι για «όλες τις ηλικίες», καλογραμμένο και τρυφερό. Με τρεις ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους ξεδιπλώνεται ένας κόσμος φαντασίας και αγάπης, έντονων αρνητικών και θετικών συναισθημάτων κι ένα σύμπαν όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν βασικές και πολύτιμες έννοιες για τη ζωή τους μέσα από τη συναρπαστική πλοκή. Από τον κακό τύραννο στην πεντάμορφη Ερμιόνη κι από κει στο ψαράκι που θα βοηθήσει τον Νικήτα στις αναζητήσεις του, οι μικροί αναγνώστες θα ξεφυλλίσουν με αγάπη και αγωνία αυτό το υπέροχο σκληρόδετο βιβλίο και θα παρασυρθούν σε κόσμους μαγικούς.
 
Στην πρώτη ιστορία, με τίτλο «Πού βρίσκεται η χαρά», έχουμε έναν σκληρό και φθονερό τύραννο που κάνει τους υπηκόους του δυστυχισμένους, φυλακίζοντάς τους για φόρους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Στην πορεία όμως διαπιστώνει πως αν τους κλείσει όλους σε κελί, δε θα του πληρώνει κανένας φόρο! Χάρη στον σύμβουλό του, υλοποιεί μια ιδέα κι έτσι ξετυλίγεται ένα τρυφερό παραμύθι γύρω από τη χαρά. Τα παιδιά διαπιστώνουν μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια πώς και γιατί τα πλούτη δε φέρνουν ευτυχία και πώς μπορούν να είναι χαρούμενα και ικανοποιημένα δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάνε, με ελάχιστα αγαθά στην κατοχή τους. Στη δεύτερη ιστορία, με τίτλο «Πού κρύβεται η αγάπη», μαθαίνουμε μέσα από μια πολύ γλυκιά και ρομαντική ιστορία πού μπορούμε να βρούμε την αγάπη και ποια είναι τα ιδανικότερα χαρακτηριστικά ενός πηγαίου και αληθινού έρωτα. Στην τελευταία ιστορία, που έχει τον τίτλο «Πού πηγαίνουν τα δάκρυα όταν στεγνώνουν», ακολουθούμε τα ίχνη των δακρύων που πηγάζουν από τα μάτια μας με αφορμή ποικίλα συναισθήματα. 

Η κυρία Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εργάτες της παιδικής λογοτεχνίας που συνεχίζει ακάματη κι απτόητη μέχρι σήμερα να δημιουργεί παραμύθια κι ιστορίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Το ύφος και το στυλ της είναι τόσο λεπτοδουλεμένα και φροντισμένα που συγκροτούν ένα υπέροχο κείμενο, γεμάτο σπάνιες αλλά όχι δύσκολες λέξεις, γνήσιες δηλαδή εκπροσώπους της εννοιολογικής κεντητικής που ακολουθεί η ελληνική γλώσσα από γεννήσεώς της. Με πεζό λόγο αλλά σχεδόν ποιητική σύνταξη, με λέξεις όπως «φθονερός», «περίσσια ομορφιά», «βαρυγκώμησαν», «αντάμα» κ. ά. καταφέρνει να δώσει πλαστικότητα στον λόγο και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο το λεξιλόγιο των παιδιών.


 Η εικονογράφηση της κυρίας Κατερίνας Βερούτσου ενισχύει και σέβεται την ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πρωταγωνιστών. Με φυσιογνωμίες που εξισορροπούν μεταξύ μορφών του Ελ Γκρέκο και πλαστικής καλλιμορφίας που βρίσκει κανείς στις Καρυάτιδες, με αδρές γραμμές και κατάργηση της προοπτικής, με χρήση τόσο του γκρίζου όσο και ζωηρών χρωμάτων, έχουμε μια πανδαισία εικόνων που αποτυπώνουν τις καλές και τις δύσκολες στιγμές των ιστοριών. Οι γραμμές ξεχειλίζουν από συναίσθημα και ένταση και βοηθάνε ουσιαστικά στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου. 

«Η χαρά, η αγάπη και τα δάκρυα» είναι ένα τρυφερό, ουσιώδες παραμύθι αφιερωμένο στον πλούσιο συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο των παιδιών, τον οποίο εμπλουτίζει με συναρπαστικές αφηγήσεις και εντυπωσιακή πλοκή.

Πάνος Τουρλής