Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Κάθε Νεράιδα και δουλειά!Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη
στο http://www.elniplex.com/2013/03/17/ (*)


Το διαβάσαμε και το αγαπήσαμε όσο και η εγγονή της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Oι λόγοι αμέτρητοι: σε μια εποχή που μας έχουν κατακλύσει οι νεράιδες εισαγωγής κι οι εγχώριες πασπαλισμένες με τόνους ψεύτικης χρυσόσκονης, έρχονται η Ονειρένια, η Συννεφένια, η Αστερένια, η Αχτιδένια και η Μελένια, να μας ταξιδέψουν στο χώρο του αυθεντικού παραμυθιού. Λογοτεχνικό ύφος που παραπέμπει στα λαϊκά παραμύθια, δένει αρμονικά με την «βυζαντινή» εικονογράφηση δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο βιβλίο για τους λιλιπούτειους αναγνώστες. 

Οι πρωταγωνίστριες είναι πέντε νεράιδες: η Ονειρένια είναι αυτή που φέρνει στον ύπνο των παιδιών γλυκά όνειρα, η Συννεφένια που διώχνει τα σύννεφα για να λάμπει ο ήλιος, η Αχτιδένια που καθημερινά χτενίζει με τη χτένα της τα μαλλιά του Ήλιου, η Αστερένια που ανάβει όλα τα αστέρια στον ουρανό και η πέμπτη η μικρότερη η Μελένια που άλλη δουλειά δεν έχει από το να παίζει και να κουβεντιάζει με πεταλούδες και μέλισσες. Στο παραμύθι, όπως άλλωστε και στη ζωή, κάποια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους  τα άσχημα όνειρα, οι φόβοι, η απόρριψη… Τι γίνεται τότε που οι Νεράιδες χάνουν το κέφι και το κουράγιο τους; Α μα τότε εμφανίζεται η έκτη Νεράιδα, η Γνωστική… κι όλα βρίσκουν το δρόμο τους…!

(*) http://www.elniplex.com/%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%ac%ce%b9%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%ac/

Σχετικά: 


http://lotypetrovits.blogspot.gr/2014/09/blog-post_15.html
http://books.matia.gr/logotechnika-vivlia/kathe-neraida-ke-doulia-tis-lotis-petrovits-androutsopoulou.html
 http://www.loty.gr/paramith_analyt_32.htm