Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Γράφει η Αθηνά Μπίνιου: "Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου"



Να που ήρθε πρωτοχρονιάτικο δώρο, να μας εκπλήξει, ένα νέο βιβλίο για κάθε παιδί, που μπορεί να χαίρεται παίζοντας με την πολύχρωμη γιαγιά του. Σε πολλά σπίτια λείπουν γιαγιάδες και παππούδες, η Ίριδα όμως, είναι από τα τυχερά παιδιά, που παίζουν με τους γονείς των γονιών τους. Το θέμα σύνηθες, αλλά ο τρόπος παρουσίασης, εκλεκτός και πρωτότυπος, χαρίζει ευτυχισμένες στιγμές, με την Ίριδα ν’ αποφασίζει να μοιραστεί την γιαγιά της, με τους φίλους της και να περάσουν μια αξέχαστη μέρα.

Πλούσιες οι ιδέες του βιβλίου στη δυσκολία να κρατήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, να μην καθηλωθούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα.  Πώς; Με παιχνίδια όπως το κουτσό, το θέατρο, το κολλάζ με χαρτιά από παλιά περιοδικά, τα οποία ως διά μαγείας, μετατρέπουν ένα σπιτικό σε χρωματιστό καλοκαίρι.

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου (Κόκκινη κλωστή δεμενη, 2017) της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου τονώνει την φαντασία, μας πάει παραπέρα, να βρούμε κι άλλα παιχνίδια, αγαπητά στα παιδιά, όπως τη μαγειρική, την κηπουρική, το κέντημα, τα αινίγματα, τα νοικοκυρόπαιδα. Δηλαδή, όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, που υπάρχουν μόνιμα στις καρδιές των παιδιών και εύκολα μπορούν, να ξετυλίγουν την κόκκινη κλωστή δεμένη, με την καταπληκτική ζωγραφική, που δεν είναι απλά ολοζώντανη και χαριτωμένη. Είναι παράλληλη ανάγνωση!

Εξαιρετική έκδοση. Εμπνέει μεγάλους και μικρούς αναγνώστες.

  18 Ιανουαρίου 2018