Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Καναρίνι και μέντα (*)





Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου



Το βιβλίο της συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε έφηβους αλλά και σε ενήλικες.
     Ένα εντεκάχρονο αγόρι, ο μικρός Απελλής, ύστερα από ένα ατύχημα όπου χάνει τους δικούς του, μεγαλώνει σε ίδρυμα μέχρι να τον πάρει κοντά της η Κλειώ, αδελφή του πατέρα του. Όταν επιτέλους η θεία του τον παίρνει μαζί της για να ζήσουν μαζί, η χαρά του είναι μεγάλη. Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες συγκατοίκησης, όταν ένα βράδυ ακούει ότι η θεία του μαζί με τον φίλο της τον Τέλη σκοπεύει να φύγει στην Αφρική και να αφήσει τον Απελλή στη Κύπρο, στη μητέρα του Τέλη.
     Αφού πια δεν είναι καλοδεχούμενος στο σπίτι της θείας του, ο Απελλής, αποφασίζει να το σκάσει και να επιστρέψει στο ίδρυμα. Σε ένα σακίδιο εκτός από μερικά είδη πρώτης ανάγκης, παίρνει μαζί του και ένα βιβλίο με διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
     Σε αυτές τις ημέρες της περιπλάνησης του συνάντησε ανθρώπους που τον βοήθησαν και κάποιους που ήθελαν να τον εκμεταλλευτούν. Μοναδική παρηγοριά του ο Άγιος των Γραμμάτων με το βιβλίο του.  Όταν ο Απελλής θα ξαναδεί τη θεία του, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Θα του αποκαλυφτεί ένα μεγάλο μυστικό και όλα θα αλλάξουν!
     Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, η συγγραφέας πετυχαίνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι την τελευταία σελίδα αλλά και να τους γνωρίσει τον μεγάλο λογοτέχνη μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Μέσα από τη μυθοπλασία καταφέρνει να περάσει ένα σωρό μηνύματα χαρίζοντας μας ένα μοναδικό μυθιστόρημα.
Καλή ανάγνωση!
  
Δημοσιεύτηκε στο:

(*) http://www.loty.gr/mythistorima_analyt_9.htm