Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

H άλωση της Πόλης από τους Φράγκους

13 Απριλίου 1204
 «…Οκτώ αιώνες κι ένας χρόνος, με τα δικά σας τα μετρήματα, έχουν λοιπόν περάσει από τη γέννησή μου. Ναι, ναι, καλά μετράς:  Φύτρωσα, γεννήθηκα, πες το όπως θέλεις, τη χρονιά που τα ημερολόγια των ανθρώπων έλεγαν 1201… Πρόσθεσε τώρα 801 χρόνια, όση η ηλικία μου, και θα βρεθείς στο έτος που μιλάμε σήμερα, 2002 – πέρασαν κιόλας δυο χρονιές απ’ το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, της τρίτης ύστερα από το Χριστό, που δεν μπορώ να πω πως άρχισε καλά…
     ΄Ασχημα είχε αρχίσει και η χιλιετία η προηγούμενη. Πολέμους έφερε με την αυγή της και ατέλειωτες καταστροφές, πληγές που δεν προλάβαιναν να επουλωθούν ολότελα στ’ ανάμεσά τους λίγα χρόνια  της ειρήνης. Όπως σίγουρα γνωρίζεις από τα διαβάσματά σου, εχθροί απειλούσαν κάθε τόσο και ροκάνιζαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο. Κι ήταν εχθροί αλλόφυλοι, εξωτερικοί, μα κι εσωτερικοί, που λίγο λίγο, ίδια σαράκια, το κατέτρωγαν. Την πιο ασύλληπτη, ωστόσο, την πιο αποτρόπαιη καταστροφή, που ήταν κι η αρχή του τέλους του, τη γνώρισε η μεγαλόπρεπη πρωτεύουσά του, των πόλεων η Βασιλίδα, όπως την έλεγε ο κόσμος τότε, σαν ήμουν, όπως είπα, μόλις τριών ετών - 1204 η χρονιά εκείνη.
 
     ΄Ο,τι κι αν διάβασες, ό,τι κι αν άκουσες, πάντα θα είναι λίγο μπροστά σε όσα έγιναν πραγματικά. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι εισβολείς δεν ήτανε αλλόθρησκοι. Ομόθρησκοι τη σκύλεψαν τη Βασιλεύουσα, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει. Χριστιανοί της Δύσης τη μακέλεψαν, την κούρσεψαν, τη σύλησαν – τρία μερόνυχτα κρατήσανε οι αρπαγές.
     Φράγκους τους είπανε τους άγριους κατακτητές οι Ορθόδοξοι Ρωμιοί, μα ήταν κι άλλοι ανάμεσά τους: Βουργούνδιοι και Φλαμανδοί και Λομβαρδοί, Καταλανοί και Βενετσιάνοι, Ναπολιτάνοι, Φλωρεντινοί και Γερμανοί και Γενουάτες, από κοντά και Ισπανοί, άλλοι με τίτλους ευγενείας άλλοι τυχοδιώκτες ή στρατιώτες άξεστοι.
     Νήπιο τα χρόνια εκείνα, γνώρισα τη φρίκη αυτού του ολέθρου ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της Πέλειας, που, σαν αερικό, τα καταλάβαινε, τα έβλεπε ξεκάθαρα όλα. ΄Αλλωστε  η «κουγκέστα», όπως  την είπανε οι Φράγκοι την κατάκτηση, απλώθηκε σ’ όλη τη χώρα, έφτασε γρήγορα και στο Μοριά…»
 
 
 
 Απόσπασμα από το βιβλίο
Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας
(Πατάκης, 2012)
http://www.loty.gr/mythistorima_analyt_18.htm
http://www.i-read.i-teen.gr/book/sti-skia-tis-prasinis-basilissas
http://www.patakis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=610905Περισσότερα:
http://ritsmascorner.eu/content/στη-σκιά-της-πράσινης-βασίλισσας-λότη-πέτροβιτς
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/06/2012-9.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/05/blog-post_31.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2012/09/blog-post_29.html
http://lotypetrovits.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html