Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Πρόλογος στο βιβλίο: ¨"Ο Δάσκαλος, ο στρατηγός και η ποιήτρια"


 

Πρόλογος στο βιβλίο:

Ο Δάσκαλος, ο στρατηγός και η ποιήτρια*

(Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, 2001 - εκτός εμπορίου)











 Μνήμες ακάματων εργατών




Σ’ ένα από τα πρώτα του τεύχη, το περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους είχε μιλήσει για τα όσα οφείλει Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία σε ορισμένους αφανείς εργάτες της – «αφανείς ήρωες»  τους είχε ονομάσει – που μολονότι οι ίδιοι δεν έγραψαν για παιδιά, αφοσιώθηκαν ολόψυχα, εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να συντελέσουν ουσιαστικά στην άνθηση του κλάδου. Σε τούτους τους διαλεχτούς και αναντικατάστατους ήρωες ανήκουν ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής και η Αλεξάνδρα Πλακωτάρη. Το ίδιο ηρωίδα και η Ξένη Κερασιώτη, που έθεσε σε δεύτερη μοίρα το έργο της για παιδιά, με σκοπό να υπηρετήσει την παιδική μας λογοτεχνία. Οι τρεις αυτοί ακάματοι εργάτες, που δεν είναι πια κοντά μας, μαζί με τη Ρένα Καρθαίου και τη Βίτω Αγγελοπούλου, αποτέλεσαν τον δημιουργικό πυρήνα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκε και δραστηριοποιήθηκε πλήθος από δημιουργούς και αφοσιωμένους υποστηριχτές της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.
            Γι’ αυτά τα πρόσωπα ό,τι και να γραφτεί θα είναι λίγο, μπροστά στην τεράστια προσφορά τους για την ανάπτυξη του κλάδου της λογοτεχνίας που ονομάζεται παιδική/νεανική λογοτεχνία. Από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο αναγνώστης που δεν πρόφτασε να συναντήσει τον Κ. Π. Δεμερτζή, την Ξένη Κερασιώτη και την Αλεξάνδρα Πλακωτάρη, θα πάρει μια ιδέα για το θεμελιώδες έργο τους. Ο αναγνώστης που είχε την τύχει να τους γνωρίσει θα θυμηθεί κάτι από την τεράστια προσφορά τους.
Είθε να γραφτούν κι άλλα κείμενα γι’ αυτές τις τρεις προσωπικότητες. Ως τότε, οι σελίδες που ακολουθούν ας είναι μια μνήμη ευγνωμοσύνης για όσα μας έδωσαν.

---------------------
* http://www.loty.gr/meletimata_analyt_4.htm