Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Γράφει ο Πάνος Τουρλής


Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς*
 Τρεις αυτοτελείς ιστορίες της αγαπημένης μου κυρίας Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου περιέχονται σε αυτό το βιβλίο. Στο «Πεισματάρικο αστεράκι» ένα θυμωμένο αστεράκι-βοσκός δε θέλει να κατέβει στη φάτνη να προσκυνήσει το θείο βρέφος, στο «Μυστικό της Άγιας Νύχτας» ένας Αϊ-Βασίλης χωρίς ρυτίδες δυσκολεύεται να στήσει ένα διαστημόπλοιο-παιχνίδι και στους «Δώδεκα κρυμμένους καλικάντζαρους» δώδεκα παιδιά ψάχνουν να βρουν τους αντίστοιχους κρυμμένους καλικάντζαρους. Μια τρυφερή και όμορφη συλλογή παραμυθιών για τις άγιες μέρες και νύχτες των παιδιών!

Στην πρώτη ιστορία, ο λαμπερός Αυγερινός αρνείται να ντυθεί βοσκός και να χάσει τη λάμψη του, σύντομα όμως το πείσμα λυγίζει την περιέργειά του και σκύβει να κρυφοκοιτάξει. Και τότε… Η αγαπημένη συγγραφέας, πασίγνωστη για το μεστό και τρυφερό στυλ της, εξιστορεί μια όμορφη σκηνή, την οποία ανατρέπει μέσα σε ελάχιστες αράδες! Παρασυρμένος από την αφήγηση και έχοντας ήδη σχηματίσει συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό μου, ξαφνικά διαπίστωσα πως τα πράγματα δεν ήταν όπως αρχικά νόμισα! Έξυπνο, ευρηματικό, αληθινό και τόσο όμορφο κείμενο!

Στη δεύτερη ιστορία, μέσα από την ανυπομονησία του Ανδρέα για το παιχνίδι που παρήγγειλε στον Αϊ-Βασίλη, τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ιστορία του πραγματικού Αγίου Βασιλείου και της βασιλόπιτας με τον γνωστό συναρπαστικό τρόπο της κυρίας Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Μάλιστα γέλασα πολύ με τον τρόπο που ο αρυτίδωτος Άγιος Βασίλης έφτιαχνε το δώρο του παιδιού χωρίς να ξέρει πως ο Ανδρέας τον παρακολουθεί. Σύντομα φαντασία και πραγματικότητα έγιναν ένα κι ο μικρός πρωταγωνιστής έζησε την πιο μαγική βραδιά της ζωής του!

Στην τελευταία ιστορία, μέσα από ένα ευρηματικό λεξιπλαστικό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν για το αν υπάρχουν ή όχι καλικάντζαροι μέσα από άλλη μια συναρπαστική αφήγηση. Πρόκειται για ένα όμορφο παραμύθι που δείχνει επίσης τα αποτελέσματα της οκνηρίας, μιας και τα εγγόνια που επισκέφτηκαν τη γιαγιά τους είτε τσακώνονταν μεταξύ τους είτε τεμπελιάζανε κι έτσι ούτε δέντρο στολίσανε ούτε γλυκά φάγανε. Η συγγραφέας ξέρει να βάζει τα παιδιά στο παιχνίδι κι έτσι η ιστορία αυτή, εκτός από το διδακτικό επιμύθιο, βάζει τους μικρούς αναγνώστες να ξαναδιαβάσουν το παραμύθι για να βρουν… κάτι!

Η συλλογή παραμυθιών «Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς» είναι τρεις ιστορίες τρυφερές και αληθινές, γλυκές και συναρπαστικές, με ανατροπές και διδακτικά μηνύματα, που χάρη στην προσεγμένη εικονογράφηση της κυρίας Μαρίας Μπαχά ζωντανεύουν με πολύχρωμο και ρεαλιστικό τρόπο. Οι χαρακτήρες δρουν σ’ ένα περιβάλλον με κρυμμένες λεπτομέρειες, βοηθώντας έτσι και την εξάσκηση της παρατηρητικότητας ενώ τα σχέδια αυτά δε βοηθάνε στην αποκάλυψη των ανατροπών του κειμένου πριν την καθορισμένη ώρα. Πιστεύω πως το βιβλίο είναι ο ιδανικός σύντροφος για την Άγια Νύχτα καθώς και για όλα τα βράδια αυτών των μαγικών και όμορφων ημερών που ζουν τα μικρά μας παιδιά κι αυτό το εγγυώνται η πείρα και η αγάπη της κυρίας Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου καθώς και τα χρώματα της κυρίας Μπαχά.

 (Δημοσιεύτηκε στο:

*Εκδόσεις ΣΑΙΤΗ, 2018